- 1 nagy csirkemellfilé
- só
- bors
- 1 nagy birsalma
- 1 közepes fej hagyma (salottát használtam), karikázva
- 1 citrom leve
- méz
- 1 tk őrölt gyömbér
- ½ tk őrölt fahéj
- kb. 4 dkg vaj
Ezt két emberre írja a recept, aki több emberre(vagy egész napra) csinálja, az nyilván arányainak megfelelően vegye a hozzávalókat!
Először egy lábosban felforralok vizet, beleteszem a citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágom, ill. ha nagyon nagy, még további cikkekre. Úgy ahogy van, magostul, héjastul azonnal beteszem a vízbe (azért fontos, hogy a víz már ott legyen, mert a gyümölcs különben egy perc alatt bebarnul.) Roppanósra főzöm, azaz puhuljon meg, de nem legyen pépes, maradjon meg a formája. Ez nyilván birsalmafüggő, nekem pontosan 12 percig tartott. Mialatt fő, falatnyi darabokra felszetelem a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve kivágom a magházát (ezt nyersen nagyon nehéz lenne, olyan kemény) és a csirkével azonos méretű kockákra vágom. Egy serpenyőben vajon megpárolom a karikára szeletelt hagymát, hozzáadom az őrölt fahéjat, gyömbért ( a gyömbér dominál) és rádobom a csirkemellet, sózom, borsozom, pirosra sütöm, a végén még egy tk-nyi mézzel átforgatom és egy picit odakapatom. Félrehúzom, amíg karamellizálom a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy tk-nyi mézet felolvasztok ás rádobom a kockázott gyümölcsöt. Átforgatom amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adom hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatok rá. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.